Председател

       

    ТОДОР БАРБОЛОВ

 

    зам. председател

        
   инж. Йордан Недев

 тeл: +359 876 308 208

 

   зам.председател

      

  доц .д.ф.н. Иван Цеков

 тел: +359 895 426 216

 

 секретар

 

 Йордан Йорданов

 тел: +359 876 43 54  85

 

 

 e-mail: sdpbg@abv.bg

 сайт: http://sdpbg.com/

 

 

 

 

 

Новини

Местни избори 2015г.

47-ми Конгрес - УСТАВ

47-ми Конгрес - Национален съвет

47-ми Конгрес - Изпълнителен съвет

47-ми Конгрес - Национална контролна комисия

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 на Изпълнителния Съвет на Социалдемократическата Партия, относно терористичните актове в Париж на 13.11.2015 г.

     Социалдемократическата Партия изразява искрено възмущение от варварските актове на насилие срещу невинни граждани, извършени от религиозните фанатици на ИДИЛ. Цветята и запалените свещи пред посолството на Република Франция изразяват съчувствието ни и съпричастността към скръбта на близките на жертвите и народа на Франция.

Ние настояваме да получим отговори на следните въпроси:

     - До кога „Великите сили“ ще си затварят очите за продажбата на оръжия за ИДИЛ и покупките на изнесените от нейните главатари нефт и старинни ценности, с които се финансира войната и терористичната й дейност?

     - Печалбите на многонационалните компании и търговците на оръжие ли са по-важни или животът на гражданите на тези „стожери“ на цивилизацията и демокрацията?

     - Защо се води борба за ограничаване на последствията, а не за ликвидиране на причините от действията на слабохарактерните политици на Европа?

     - Как се допуска в страните от Западна Европа да се връщат хиляди бойци от Сирия и ИДИЛ, без да им се търси отговорност за действията им или поне да се депортират обратно? Какво е това антитерористично законодателство, което не дава никакъв ефект?! Когато се води война с тероризма, както я назовават европейските лидери, е необходимо въвеждането на извънредно, военно законодателство.

      - Защо не се търси отговорност от семействата на непълнолетните терористи /в т.ч. и лишаването им от право за пребиваване в страната/, както и от местната религиозна общност? Някои от завръщащите се от фронта главорези, продължават образованието си в Европа и дори получават социални помощи!

     Социалдемократическата Партия изразява неодобрение към крайно обърканата, слабохарактерна и нерешителна политика на Социалистическият интернационал и на ПЕС. Тази политика открива поле за активизиране на крайните левица и десница, а това е опасен прецедент за демокрацията в Европа. Историята ни учи, че демократизирането на обществото е доста труден и продължителен процес и че демокрацията е твърде крехко завоевание на човешката цивилизация, за това тя трябва да се брани с решителни и безкомпромисни мерки. Когато демокрацията се изражда, тя губи и инстинктите си за самосъхранение и затъвайки в многословна бъбривост, злободневие и консуматорска суета, може да пропусне момента в който отново ще се появи на политическата й сцена онзи „вожд с ботушите и малките мустачки“ и евтиният му популизъм ще поведе масите към следващата, унищожителна война, което ще е и краят на цивилизацията ни.

 

 

Декларация на ИС на  ПП "Социалдемократическа партия" (СДП)

           "Социалдемократическа партия" (СДП) осъжда безпрецедентното поведение на Волен Сидеров в изборната нощ. Това поведение е вън от разбиранията ни за цивилизованост и адекватност. В ден на избори, единственото, което е логично да прави един лидер на партия е да се занимава с изборните резултати на партията си и да присъства в залата за пресконференции, а не да нарушава неприкосновеността на автономно, висше учебно заведение, да се държи, като "милиционер", раздавайки "правосъдие" по някякъв негов модел и разбиране, използвайки имунитета си на народен представител и създавайки масови безредици с хулиганското си поведение. Оскърбително за нацията ни е присъствието на подобни субекти в политическото ни пространство и хора с такова поведение да участват в управлението на Република България. За да се спре възможността за подобно грозно поведение на народните ни  представители, СДП предлага отмяна на чл. 70 от Конституцията на Р. България. Считаме, че депутатите трябва да имат само функционален имунитет при политическата си дейност, в рамките на Народното събрание. Извън пределите на Народното събрание, те трябва да имат равни права и задължения с обикновените граждани на Република България.

 

 1. СДП счита, че макар и закъсняла, съдебната реформа трябва да се проведе в своята дълбочинна цялост.
 2. От 2007 г. всички политически партии говорят за необходимостта от съдебна реформа и приемат в една или друга степен критиките на Брюксел за съдебната ни система, но на практика до сега нищо не е извършено.
 3. Многомесечните преговори за конституционни промени, неспазване до край на „историческия компромис“, медийните атаки срещу правосъдния министър Хр. Иванов и оставката му, както и обявяването от ДСБ за излизане в опозиция са част от фактите, доказващи, колко голяма е съпротивата срещу съдебната реформа.
 4. СДП отчита като, особено – положителни за осъществяване на съдебната реформа, следните нови явления:
 5. Темата е незаобиколима и е влязла твърдо в дневния ред на обществото. То вече излезе на протести, защитавайки тезата за истинска реформа.
 6. За първи път в българската история, съдий излизат на протести и водят публичен и пряк диалог с гражданите. Честните съдий прибегнаха до тази крайна мярка след декларацията, която публикуваха.
 7. Безпрецедентна по своята критика към обществото и съдебната ни система, беше речта на председателят на ВКС - Лозан Панов.
  • Ликвидиране на корупцията в досъдебното производство, в резултат на която продължават с години следствените действия, прекратяват се неправомерно или се източват умишлено некачествени досъдебни производства.
  • Извършване на структурно-функционална реформа в прокуратурата. В този си „Вишински“ вид, тя съществува само в Русия, Белорус и доскоро в Молдова.
  • Прекратяване практиките на многогодишно протакане на съдебния процес с оглед на изтичане давностните срокове. Определяне на точен, а не на пожелателен срок за оповестяване на мотивите за присъдата./понастоящем има случаи, мотивите за се дават едва след 2,3 и повече години след прочитане на присъдата/.
  • Намиране форми на парламентарен контрол над ръководителите на съдебната система. Понастоящем те се отчитат само пред Бог..
  • Намаляване на мандатите на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурар от 7 на 4 години. И на членовете на ВСС от 5 на 3 години. По продържителност на мандатите тримата „главни“ превъзхождат президента, НС и МС.
  • Реализиране на действен контрол върху дейността на следователи, прокурори и съдии. Не само да се търси отговор на въпроса – „Колко са корумпираните министри в затвора?“, а и колко са осъдените съдии, следователи и прокурори, нарушили законите?!