Председател

       

    ТОДОР БАРБОЛОВ

 

    зам. председател

        
   инж. Йордан Недев

 тeл: +359 876 308 208

 

   зам.председател

      

  доц .д.ф.н. Иван Цеков

 тел: +359 895 426 216

 

 секретар

 

 Йордан Йорданов

 тел: +359 876 43 54  85

 

 

 e-mail: sdpbg@abv.bg

 сайт: http://sdpbg.com/

 

 

 

 

 

Новини

Местни избори 2015г.

47-ми Конгрес - УСТАВ

47-ми Конгрес - Национален съвет

47-ми Конгрес - Изпълнителен съвет

47-ми Конгрес - Национална контролна комисия

 

"В тишината на лявото"

 

Първа част:

Статията е разширен вариант на доклад, изнесен от авторът на 47-мия Конкрес на СДП.

 

Азбучна истина е, че силната държава има силна политическа система. Това на практика означава присъствие в нея на ясни, сериозни и динамични политически субекти. В последните години между лявото и дясното в България съществува сериозна асиметрия.  В страната ни не съществуват ярко изразени десни и леви партии, носители на съответната идеология, ценности и социална основа.

"Лявото" и "дясното" по-често са заявка за място в политическото пространство и част от демагогията на политическите формации,  отколкото реалност в полическата действителност на България. Докато "дясното" е изпълнено с множество субекти, повечето със сериозно присъствие в политическия живот, то в "лявото" присъстващите са значително по-малко. В повечето случаи те са продукт на непрекъснатото роене на БСП. От "партията майка" се родиха редица политически формирования, като ГОР, 8 /осем/ комунистически партии, АБВ, 21-ви век, две малки националистически формации и т. н.

ГОР беше гръбнакът на ЕВРОЛЕВИЦА - та и БСД ( Българска социалдемокрация). ЕВРОЛЕВИЦА-та и БСД от своя страна нароиха 6 /шест/ нови леви партии с претенции за социалдемократически, като две от тях бяха "мъртвородени", а други две - ОСА и ДСХ пък стигнаха до парламентарно представителство, благодарение на листите на БСП, в които участваха техните "вождове". ОСА и ДСХ се обединиха, а ОСД /Обединена социалдемокрация/ се разцепи и обезлюди.

БСДП на П. Дертлиев също преживя различни метаморфози. Понастоящем абревиатурата - БСДП е при Йордан Нихризов и Българските социалдемократи на Георги Анастасов претендират да са наследници на силната и многобройна накогашна социалдемократическа партия. Лидерите им се кълнат, че всеки един от тях е най-близък съратник и автентичен наследник и последовател на починалият, др. П. Дертлиев. Без "роднински връзки" , като кръгли сираци в лево-центриското пространство се подвизават и ОБТ(Обединен блок на труда) с бивш лидер Кръстьо Петков и новосъздаващата се формацията на Велизар Енчев, който наскоро напусна "Патриотичния фронт".

Част от членовете на старата БСДП, несъгласни с явяването на БСДП на изборите, извън състава на СДС и несъгласни с приетата Конституция, създават през 1992 година СДП /СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ/.

На 47-мия конгрес на СДП, през април 2015 г. по-голямата част от членската маса на "Обединена социалдемокрация" се вля в СДП. Един исторически за социалдемокрацията в България акт, създаващ тенденция за обединението й. За пръв път се случва обединяване, а не разцепление в ляво-центриското политическо пространство.

Картината би била непълна, ако не се спомене и "Българската левица". Тя е, сравнително най-сериозният, за сега, субект в "крайно лявото", с претенции да го запълни електорално и идейно съдържание.

В резултат от роенето,  в "лявото" в момента съществуват около 20 политически субекта, които имат организационен живот. Те, за жалост, не могат да отговорят на очакванията на левите гласоподаватели, независимо, че се определят от "центриски" до " крайно леви". С други думи, има много и всякакви леви партии, но много от гласоподавателите не ги припознават, като такива.

Сред левите избиратели, според няколко социологически изследвания, привържениците на социалдемокрацията са най-многобройни, но те трудно могат да намерят партията и лидера, на когото да се доверят. Основна причина за това състояние има БСП. Със своето поведение в последните 25 години, БСП дискредитира "лявото", като идеология и като ценностна система. Често хората с лява политическа ориентация се отъждествяват или като "ниско-чели каскетаджйи" или, като политически далавераджйи, демагози, политически въжеиграчи и т.н.

Сред електората и част от лидерите на БСП, социалдемократът е равен на лениновите определения за "десен опортюнист" и " ревизюнист" и политическото отношение към него трябва да бъде, както казва сталинската максима: "Ние ще подържаме социалдемокрацията, както въжето подържа обесения"....

Отрицателното отношение към социалдемокрацията е характерно и за "дясното" в страната ни. За повечето от лидерите им, те са "твърде леви", за да се поддържат с тях партньорски отношения.

Лидерите на БСП са особено чувствителни към създаването на конкуренция в "лявото". Всички опити се парират или чрез стимулиране на конкуренти в "лявото", чрез стимулиране на разцепление или чрез приласкаване - използва се политиката на моркова и тоягата. Колкото повече се задълбочава идейната, кадровата и клановата криза в БСП, толкова по-ясно очертана е тази политика. БСП се отказа от проекта "Нова левица" и прие формулата "Коалиция за България", а сега "БСП -лява България". В тази коалиция са приласкани четири от шестте социалдемократически партии, чрез депутатски места за лидерите им и парични субсидии за партиите. Това са: Български социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, политическо движение социалдемократи и част от разцепилата се партия - Обединена социалдемокрация. Така извън БСП остават само СДП, БСДП и формално съществуващата партия на Александър Томов - БСД.

ОБТ влезе в коалицията - "АБВ".

Състоянието на разпокъсаност и фрагменталност, вождизъм, идейна и лидерска пустота, както и кадрова изхабеност, обслужват изцяло БСП. На този мърляв и безперспективен фон тя изглежда по-добре, независимо от кризата в която се намира, а някои я приемат и като единствената възможност в лявото пространство.

Лидерите на БСП не могат да отдъхнат след  разцеплението на социалдемокрацията, защото кризата в Украйна постави на изпитание балансът между европейското и азиатското. Волен Сидеров привлича ляв, русофилски и антинатовски електорат. Особена идейна опастност за БСП представляват и претенциите за създаване на ново популистко формирование, подобно на "СИРИЗА" от Велизар Енчев. Вождовете-милионери от БСП добре знаят, че са най-уязвими на атаки от крайното "ляво", а те са най-острите. С бутафорните комунистически партии, " Позитано" е свикнал и не се страхува от тях, но влиянието на нова кръв в крайното лявото  на най-бедната европейска страна с  господстваща корупция, силна олигархия, системна и крайна мизерия, е пагубно за статуквото на БСП.

Тази, не-особено красива политическа картина подсказва, че обществото има нужда от нова политическа реалност и може би тази реалност е СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА.

 

Във втората част ще бъдат разгледани възможностите за обединение на социалдемокрацията в България, а в третата - ролята и мисията на СДП в политическия живот на България.

 

Доц. д.ф.н. Иван Цеков